Broedplaats voor verandering

Leeflab

Hoe kunnen we de samenwerking tussen zorg, hulpverlening en welzijnswerk zo organiseren dat de veerkracht en gezondheid van inwoners stijgt en minder mensen gebruik hoeven te maken van zorg en hulpverlening? Het Leeflab creëert in de wijk een lokaal innovatief ecosysteem die volop de ruimte biedt aan professionals, vrijwilligers en bewoners om innovatieve oplossingen te ontwerpen voor sociale problemen én tegelijkertijd te werken aan veerkrachtversterking van de wijkbewoners.

scroll voor meer informatie

Leeflab
broedplaats voor verandering

Het leeflab faciliteert een kernteam in ruimte en tijd om, afhankelijk van de lokale situatie en lokale inkleuring, het preventief werk een impuls te geven. Vanuit het leeflab betrekt het kernteam lokale partners en bewoners om in co-creatie innovaties in het preventief werken te ontwerpen en te versnellen.

Er is ruimte om te experimenteren, om te testen en om écht vraaggericht te werken. Binnen het leeflab werken zorg, hulpverlening en sociaal domein intensief samen vanuit een breed gedragen visie op preventief werken. Door de handen ineen te slaan en je niet te laten beperken door de kaders van alle diverse domeinen kunnen we écht het verschil maken.


Dit is wat wij beloven

  • Opzetten van een netwerk en werkwijze in de wijk van professionals, vrijwilligers en bewoners die de handen ineenslaan om nieuwe oplossingen te ontwerpen.

    Met het Leeflab willen we een ontwerpende lokale samenleving nastreven. Beleidsmedewerkers, professionals uit gezondheidszorg, hulpverlening en welzijn en inwoners slaan de handen ineen om nieuwe oplossingen te ontwerpen, deze te testen en weer aan te passen.

  • Lokale professionals en vrijwilligers werken vanuit een gezamenlijke visie over preventief werken.

    Lokale professionals en vrijwilligers uit de zorg, hulpverlening en sociaal domein hebben inzicht gekregen in hoe life-events invloed hebben op veerkracht en welke kansen dit biedt voor meer impact met preventief werk.

  • Sterke verbindingen tussen zorg, hulpverlening en sociaal domein.

    Binnen het Leeflab maken we een overzicht van bestaand ondersteuningsaanbod gecategoriseerd op alle aspecten van veerkrachtversterking. Door overzicht te hebben van wie signaleert en welk ondersteuningsaanbod er is, weten professionals direct naar wie ze kunnen doorverwijzen. Zo werkt zorg, hulpverlening en sociaal domein gezamenlijk aan veerkrachtversterking en het voorkomen van opvolgende problematiek.

  • Uitvoering Leeflab

    Het leeflab faciliteert een kernteam in ruimte en tijd om afhankelijk van de lokale situatie een plan van aanpak te maken. Het leeflab faciliteert de ruimte om in co-creatie met bewoners en lokale partners innovaties in het preventief werken te gaan versnellen. Door ruimte te faciliteren, ontstaat er ruimte om te experimenteren, om te testen en om echt vraaggericht te werken.

  • Monitoring en evaluatie

    De impact van de werkwijze van het Leeflab wordt gemeten op bewoners/cliëntniveau en op zorgvraag, WLZ en WMO kosten in de pilot wijk en hulpverleningsbehoefte t.o.v. de huidige werkwijze.

    Gezondheid en veerkracht op bewonersniveau wordt gemonitord met behulp van de te ontwikkelen veerkrachtmeter (steekproef).


Wij bouwen aan veerkrachtige samenlevingen

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!


Dit zijn onze partners en opdrachtgevers