Leeflab
Almelo de Riet

Broedplaats voor
verandering

Hoe kunnen we de samenwerking tussen zorg, hulpverlening en welzijnswerk zo organiseren dat de veerkracht en gezondheid van inwoners stijgt en minder mensen gebruik hoeven te maken van zorg en hulpverlening? Het Leeflab creëert in de wijk een lokaal innovatief ecosysteem die volop de ruimte biedt aan professionals, vrijwilligers en bewoners om innovatieve oplossingen te ontwerpen voor sociale problemen én tegelijkertijd te werken aan veerkrachtversterking van de wijkbewoners.

Dit zijn onze samenwerkingspartners in de wijk:

Leeflab Almelo De Riet wordt mede mogelijk gemaakt door:

scroll voor meer informatie


Leeflab
broedplaats voor verandering

Het leeflab faciliteert een kernteam in ruimte en tijd om, afhankelijk van de lokale situatie en lokale inkleuring, het preventief werk een impuls te geven. Vanuit het leeflab betrekt het kernteam lokale partners en bewoners om in co-creatie innovaties in het preventief werken te ontwerpen en te versnellen.

Er is ruimte om te experimenteren, om te testen en om écht vraaggericht te werken. Binnen het leeflab werken zorg, hulpverlening en sociaal domein intensief samen vanuit een breed gedragen visie op preventief werken. Door de handen ineen te slaan en je niet te laten beperken door de kaders van alle diverse domeinen kunnen we écht het verschil maken.

De focus ligt op het versterken van zowel de individuele als de collectieve veerkracht en het bevorderen van de kwaliteit van leven voor de inwoners van de wijk De Riet in Almelo. 

Wat het Leeflab onderscheidt, is de aanpak. Innovatie wordt niet gezocht binnen de beperkingen van de huidige systemen, maar juist daarbuiten, in een creatieve en experimentele ruimte. Het Leeflab past deze filosofie toe op het sociaal domein, waar ruimte voor fouten en leren essentieel is om tot duurzame oplossingen te komen.


De bouwstenen van verandering

In 2023 zijn we gestart met de verkenningsfase van het Leeflab. Op basis van deze verkenning hebben we voor iedere ‘speler’ in de wijk doelstellingen geformuleerd waar we de komende drie jaar aan gaan werken:

Signalerend en veerkrachtversterkend lokaal netwerk
De creatie van een netwerk waarbinnen professionals en vrijwilligers een gemeenschappelijke visie op preventie delen, gericht op het signaleren van life events en inwoners toeleiden naar laagdrempelig veerkrachtversterkend aanbod. Hiervoor is een naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn en het sociaal domein essentieel, waarbij inwoners centraal staan in hun eigen veerkrachttraject.

Het sociaal wijkteam als ‘arrangeur’
Het sociaal wijkteam speelt een sleutelrol door tegelijkertijd curatieve én preventieve ondersteuning te indiceren. Bij dat laatste wordt intensief samengewerkt met het welzijnswerk van Avedan en het sociaal domein. Hierbij staat de combinatie van directe probleemoplossing en lange termijn veerkrachtversterking centraal, met als doel het voorkomen van terugval en opvolgende problematiek.

Welzijnswerk en sociaal domein zetten in op veerkrachtversterking
Welzijnswerkers en professionals uit het sociaal domein focussen op het bouwen aan een gezonde en veerkrachtige sociale infrastructuur. Door het aanbieden van veerkrachtversterkende interventies zet welzijnswerk en het sociaal domein vol in op preventie.

Gemeentelijk beleid en opdrachtgeverschap
Het beleid van de gemeente ondersteunt deze innovatieve aanpak door een breed gedragen visie op preventief werk te ontwikkelen. Op basis van deze visie wordt concreet uitvoeringsbeleid opgesteld. Het opdrachtgeverschap richting uitvoeringsorganisaties is gebaseerd op duidelijke resultaatafspraken die bijdragen aan de gemeentelijke doelen. Dit gaat zorgen voor een sterkere verbinding tussen beleid, uitvoering en de dagelijkse realiteit van inwoners.

Samen op weg naar een preventief toekomst
De resultaten uit de kwartiermakersfase onderstrepen de complexiteit van de uitdagingen. Het is duidelijk dat er een strategische en gecoördineerde inzet nodig is om de transformatie te realiseren.

Het Leeflab Almelo de Riet staat aan de vooravond van een transformatie die het sociaal domein duurzaam zal veranderen. Door samen te werken, te experimenteren en te leren, bouwt Almelo aan een toekomst waarin de gezondheid en het welzijn van haar inwoners centraal staan. Het is een avontuur dat moed, inzet en vooral een gezamenlijke visie vereist. En met onze partners gaat dat zeker lukken.


Meer weten?

Wil je meer weten over ons werk in het Leeflab Almelo De Riet? Neem dan gerust contact op Bram Buiting.

Bram Buiting
brambuiting@erwelzijn.nl


Wij bouwen aan veerkrachtige samenlevingen

Meer weten?
Neem gerust contact met ons op!


Dit zijn onze partners en opdrachtgevers