Nieuwsbericht

Onderzoek naar veerkracht
en verlies

december 2023

scroll om verder te lezen

Het onderzoek

Samen met de Universiteit voor Humanistiek doen wij praktijkgericht onderzoek naar veerkracht tijdens en na verlies gerelateerde life events bij volwassenen en ouderen. 

Het project levert kennis op over de complexiteit van factoren die met elkaar interacteren in alledaagse processen van veerkracht.

Deze kennis wordt ingezet voor de ontwikkeling van methodieken en richtlijnen die professionals en vrijwilligers helpen om op het juiste moment aanwezig te zijn met de juiste veerkrachtopbouwende interventie tijdens en na een verlies.


Oefening met beelden

Sinds juli hebben we 44 personen met diverse achtergronden ontmoet op bijeenkomsten over veerkracht. Deelnemers, waaronder vrijwilligers, zorg- en welzijnsprofessionals en internationale onderzoekers, selecteerden uit 180 ansichtkaarten beelden die voor hen veerkracht symboliseren. Deelnemers zagen veerkracht in uiteenlopende beelden, van een ouder echtpaar op het strand tot een blad in een spinnenweb bijvoorbeeld, elk met een eigen verhaal over omgaan met tegenslagen.


We zijn 21 vrijwilligers sterker geworden!

De afgelopen periode hebben we eenentwintig vrijwilligers bereid gevonden om intensief mee te werken aan ons onderzoeksproject over veerkracht bij het verlies van een partner of kind. Fantastisch dat de animo zo groot is en hun inzet wordt echt gewaardeerd!

Deze vrijwillige co-onderzoekers voeren gesprekken met 60 inwoners uit Deventer, Harderwijk en Lochem, die een dierbare hebben verloren. De gesprekken bieden inzichten in hoe verlies en veerkracht eruitzien in het dagelijks leven en of veerkracht versterkt kan worden.

Dit onderzoeksproces belooft een leerzame reis te worden, vol belangrijke inzichten over veerkracht.


Het bos

In onze workshops met vrijwillige co-onderzoekers gebruiken we de metafoor van een bos om onze samenwerking met vrijwilligers weer te geven, geïnspireerd door de kaarten van Marielle Schuurman. Deze aanpak leidde tot diepgaande gesprekken en een beter begrip van het project.

Elke co-onderzoeker schreef zijn verwachtingen van het project op een ansichtkaart met een boom. Dit resulteerde in een mooie verzameling: een metaforisch bos van verwachtingen, geplant door de 21 co-onderzoekers en mijzelf.

Ons metaforische bos staat symbool voor onze gedeelde visie en inzet, een levend ecosysteem van ideeën en perspectieven.


Interviews in Lochem

In Lochem zijn de vrijwillige co-onderzoekers bezig met de afronding van hun interviews over het verlies van een partner of kind. In december analyseren we samen met de vrijwilligers deze bevindingen.

Twee verhalen uit Lochem illustreren dat veerkracht bestaat uit concrete, menselijke ervaringen:

1.Een vrouw vertelt over haar ervaring met een radioprogramma. Ze vroeg om 'We'll meet again' te spelen ter herinnering aan haar man. Het nummer bracht haar tot tranen, maar maakte haar ook gelukkig.

2.Een andere persoon spreekt over het gemis van dagelijkse gesprekken en activiteiten met haar overleden partner, zoals uitstapjes, schilderen, en natuurwandelingen en hoe ze hiermee omgaat.


Vrijwilligers Deventer & Harderwijk

In Deventer en Harderwijk zijn vrijwillige co-onderzoekers druk bezig met de voorbereidingen voor hun interviews. Ze ronden deze maand de werksessies af, waarin ze leren over veerkracht en het delen van persoonlijke verhalen. Ook oefenen ze met gesprekstechnieken zoals het stellen van open en gesloten vragen, het omgaan met stiltes, letten op lichaamstaal, en het bewustwording van aannames.

De co-onderzoekers ervaren dat het makkelijker is dan verwacht om met onbekenden te praten over persoonlijke onderwerpen. Ze waarderen het ook om hun eigen verhalen te delen met iemand die actief luistert. Deze vaardigheden en ervaringen zullen ze gebruiken in hun interviews met inwoners.


Fenomenologische interviews

In een tweede deel van het onderzoeksproject, gericht op het verlies van een partner of kind, passen we Interpretatieve Fenomenologische Analyse (IPA) toe om de verhalen van deelnemers grondig te onderzoeken. We hebben 8 deelnemers meerdere malen geïnterviewd om hun kijk op veerkracht bij verlies te begrijpen. Momenteel werken we aan een wetenschappelijk artikel, met een focus op het ervaren van partnerverlies door twee mannelijke deelnemers.

Deze methode onderstreept het belang van vertrouwen en tijd nemen voor diepgaande gesprekken. Deelnemers waarderen de mogelijkheid om uitgebreid over hun ervaringen te praten, zelfs als het verlies lang geleden plaatsvond.


Dit zijn onze partners in het onderzoek

Dit onderzoek wordt mede
mogelijk gemaakt door:


Workshops en presentaties

De afgelopen periode hebben we aan professionals en vrijwilligers workshops en trainingen gegeven over veerkracht. Deze bijeenkomsten onthulden dat veerkracht zich op veel manieren manifesteert, beïnvloed door persoonlijke levenservaringen.

De focus op gesprekstechnieken, zoals actief luisteren en stiltes toelaten, bevorderde openheid en het delen van verhalen, wat als zeer waardevol werd ervaren. Een deelnemer benadrukte het belang van vaardigheden als luisteren en vertrouwen, die vaak over het hoofd worden gezien.

We doen voortdurend nieuwe kennis op over veerkracht en participatief actieonderzoek. We delen deze ervaringen graag in presentaties of workshops.

Geïnteresseerd? Neem contact op via chloebeeris @ erwelzijn.nl of ga naar onze workshops.


Internationale kennisdeling

In oktober presenteerden we ons onderzoeksproject tijdens de internationale CARN conferentie in Manchester, waar we een workshop gaven over veerkracht. Deze internationale ervaring was succesvol en bracht nieuwe inzichten. Als lid van het wereldwijde actieonderzoekers-netwerk blijven we ons project ontwikkelen, wat ook onze workshops en werk met vrijwilligers versterkt.


Plannen voor de komende maanden

In de komende maanden zetten we onze studie naar veerkracht in het dagelijks leven voort. Na ons onderzoek naar veerkracht bij het verlies van een partner of kind, richten we ons nu op veerkracht bij levend verlies, zoals ziekte en mantelzorg.

We blijven workshops en presentaties geven om onze bevindingen te delen. Ook starten we met het publiceren van resultaten uit de Interpretatieve Fenomenologische Analyse (IPA) en onderzoek uitgevoerd door onze vrijwilligers in Deventer, Harderwijk en Lochem.


Meer weten?

Wil je meer weten over het onderzoek van Chloe Beeris? Neem gerust contact met haar op. En volg haar op linkedin waar ze alle ontwikkelingen deelt.

Chloe Beeris
chloebeeris @ erwelzijn.nl

Inschrijven nieuwsbericht

Laat je emailadres hier achter en ontvang de laatste inzichten uit dit onderzoek direct in je inbox!

We gebruiken je emailadres alleen maar om de nieuwsbrief te versturen. We houden uiteraard rekening met je privacy.