Nieuwsbericht
Complexiteit omarmen en veerkracht versterken
Juli 2023
scroll om verder te lezen
Het begin
In januari 2023 zijn we gestart met een nieuw driejarig onderzoeksproject. Samen met de Universiteit voor Humanistiek doen wij praktijkgericht onderzoek naar veerkracht tijdens en na verlies gerelateerde life events bij volwassenen en ouderen.
Het project levert kennis op over de complexiteit van factoren die met elkaar interacteren in alledaagse processen van veerkracht.
Deze kennis wordt ingezet voor de ontwikkeling van methodieken en richtlijnen die professionals en vrijwilligers helpen om op het juiste moment aanwezig te zijn met de juiste veerkrachtopbouwende interventie tijdens en na een verlies.
Het eerste half jaar van het project was gericht op het opzetten van samenwerkingsverbanden waarop het onderzoek voortbouwt. Samenwerking is daarom het thema van deze nieuwsbericht.
Samenwerking met vrijwilligers
Vrijwilligers van dit project gaan met inwoners in gesprek over veerkracht en verlies en we hopen dat hier veel nieuwe inzichten uitkomen. In drie werksessies worden de vrijwillige onderzoekers geschoold in het voeren van deze gesprekken en leren we veel van elkaar. In Lochem zijn we samen met welzijnsorganisatie Welzijn Lochem en zorgorganisatie Sensire al aan de slag gegaan met een groep enthousiaste vrijwilligers.
In een foto-opdracht tijdens de eerste werksessie hebben de vrijwilligers samen beelden gekozen die voor hen veerkracht symboliseren. De resultaten illustreren de veelzijdige, tastbare en dynamische aard van veerkracht in het dagelijkse leven. In de tweede werksessie experimenteerden de vrijwillige onderzoekers met het delen van hun levensverhalen met elkaar. Ze bespraken in groepsverband wat ze willen meenemen van deze ervaringen naar de interviews die ze gaan doen met inwoners over veerkracht en verlies.
De kracht van participatief actieonderzoek is ook duidelijk te zien. Door het herkennen van veerkracht door middel van een goed gesprek over het leven, groeide het gevoel van veerkracht en verbondenheid in de groep zelf. Bovendien inspireerde de gesprekken de vrijwilligers om naar hun eigen levens te kijken en naar wat veerkracht voor hen betekent.
Citaat vrijwillige onderzoeker
“Mijn verwachtingen m.b.t. het project zijn tweeledig: een ‘project-verwachting’ en een ‘persoonlijke verwachting’. Om met de laatste te beginnen, na een periode van ruim 20 jaar ben ik weer terug op de plek die ik ervaar als mijn ‘roots’. Het oude netwerk van vrienden, buren, collega’s is natuurlijk verdampt in de tijd. Gezien mijn leeftijd is het snel inburgeren ‘via de kinderen’ er niet meer bij en moet ik actief op zoek naar nieuwe kennissen en vrienden. Daarbij komt dat ik niet goed ben in ‘gebabbel’ en liever werkelijke gesprekken heb, waar overigens lang niet iedereen hetzelfde over denkt.
Het leek mij daarom een uitgelezen kans mee te doen met jouw project omdat daar vooral mensen op zullen reageren met een werkelijke belangstelling voor anderen. De eerste sessie heeft dat al bewezen. Het samen aan een project te werken, geeft me voldoening en -naar ik hoop- ook verdiepende gesprekken, dialogen en de mogelijkheid na afloop van onze bijdragen eens één van de co-onderzoekers te bellen voor een bezoekje. Dat is dat. Dan, wat verwacht ik van het project? Afgaand op jouw informatie tijdens het eerste contact bij mij thuis en jouw sheets is de opzet bouwstenen te verzamelen, waarop een goed onderbouwde theorie kan worden ontwikkeld, welke leidt tot praktisch handelen voor zorg-professionals en medewerkers bij sociale instellingen.”
Samenwerking zorg en welzijn
Samen met lokale zorg- en welzijnsorganisaties verwerven we een gedetailleerd beeld van de ‘geleefde ervaring’ van mensen. Zonder deze organisaties zou dit onderzoek niet mogelijk zijn.
In Lochem zijn we al begonnen met de werksessies voor de vrijwilligers. Gemeente Lochem is voor ons een bijzondere plek. Welzijn Lochem is waar de denkwijze van Stichting Erwelzijn en dit onderzoeksproject is ontstaan. Het is ook bij Welzijn Lochem dat de eerste co-onderzoeksgroep plaatsvond over de betekenis van veerkracht in 2021. We zijn blij dat dit momentum samen met Welzijn Lochem en zorgorganisatie Sensire kan worden voortgezet.
Ons netwerk voor dit onderzoek is nu verder uitgebreid naar Harderwijk en Deventer met nieuwe enthousiaste partners uit zorg- en welzijnsorganisaties. In augustus starten we met het werven van vrijwilligers op deze locaties. We kijken uit naar de start.
Dit zijn onze partners in het onderzoek
Dit onderzoek wordt mede
mogelijk gemaakt door:
Plannen voor de komende maanden
Naast het participatieve actieonderzoek, voeren wij ook interviews aan de hand van Interpretatieve fenomenologische analyse. Deze methodologie levert rijke kwalitatieve data op over alledaagse ervaringen van veerkracht en verlies.
De fenomenologische data naast de verzamelde data van de vrijwilligers levert diepgaande kennis op over de complexiteit van het beïnvloeden van veerkrachtprocessen in het dagelijks leven. Meer hierover volgt in het volgende nieuwbericht.
De komende maanden zullen gevuld zijn met het verzamelen van data, het schrijven van artikelen en het opzetten van en werken met de vrijwilligers op de drie locaties.
Workshops
Veerkracht is een hype en wordt vaak gezien als de oplossing voor het voorkomen van veel problemen. Maar wat betekent veerkracht? En hoe vertaal je een complex begrip als veerkracht naar de alledaagse praktijk van zorg en welzijn?
Iedere dag doen wij vanuit dit onderzoeksproject nieuwe kennis op over de betekenis van life-events en veerkracht in de alledaagse praktijk van zorg en welzijn. En deze kennis en nieuwe inzichten willen wij graag delen!
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek van Chloe Beeris? Neem gerust contact met haar op. En volg haar op linkedin waar ze alle ontwikkelingen deelt.
Chloe Beeris
chloebeeris@erwelzijn.nl
Inschrijven nieuwsbericht
Laat je emailadres hier achter en ontvang de laatste inzichten uit dit onderzoek direct in je inbox!
We gebruiken je emailadres alleen maar om de nieuwsbrief te versturen. We houden uiteraard rekening met je privacy.