
Nieuwsbericht
Onderzoek naar veerkracht en verlies
mei 2024
scroll om verder te lezen
Op koers: uitgebreide dataverzameling
in 2024
Het is al even geleden dat jullie van ons gehoord hebben, maar achter de schermen zijn we volop actief met ons onderzoeksproject Veerkracht en verlies.
Ons grote doel voor 2024 is om diepgaand kwalitatieve data te verzamelen over veerkracht bij mantelzorg en ziekte. Met de steun van onze vrijwillige interviewers gaan we 240 interviews afnemen in drie verschillende gemeenten. In samenwerking met onze partners zijn we actief op zoek naar geschikte vrijwilligers voor deze interviews.
Deze nieuwsbrief biedt een overzicht van activiteiten. Dit is vooral interessant voor wie geïnteresseerd is in veerkracht, kwalitatief en participatief onderzoek. Ook is het relevant voor alle interviewdeelnemers die graag betrokken blijven bij de voortgang van het onderzoeksproject.
64 interviews
verlies partner & kind met mensen van leeftijd 55+
In gemeentes Deventer, Lochem en Harderwijk hebben 21 vrijwilligers samen 64 interviews afgenomen, gericht op veerkracht na het verlies van een partner of kind. Deze toegewijde vrijwilligers waren ook actief betrokken bij het ontwikkelen van de trainingen ter voorbereiding op de interviews, en bij de analyse van de verzamelde gegevens.
We ronden deze co- onderzoeksfase aan het eind van deze maand af, waarbij elk interview waardevolle en interessante inzichten heeft opgeleverd.
Hoewel het nog te vroeg is om de resultaten te publiceren, ervaren we nu al de positieve impact van het co-onderzoeksproces. Deelnemers aan de interviews waarderen de mogelijkheid om hun ervaringen te delen, vaak in de hoop anderen te helpen.
Voor de vrijwillige interviewers is het eveneens verrijkend om deze persoonlijke verhalen te horen. De interviews bieden niet alleen inzicht in vaak verborgen en blijvende uitdagingen tijdens verlies, maar versterken ook het begrip van veerkracht en een gevoel van dankbaarheid. Uit onze bevindingen blijkt dat mensen vaak meer kunnen verdragen dan ze zelf voor mogelijk houden, waarbij dagelijkse handelingen en een verbinding met kwetsbaarheid cruciaal zijn om levensuitdagingen het hoofd te bieden.
Nieuwe vrijwilligers & onderzoekthema’s
We zijn actief bezig met het voorbereiding van de tweede co-onderzoeksfase, gericht op veerkracht bij ziekte en mantelzorg voor personen van 18 jaar en ouder.
In de gemeentes Deventer, Harderwijk, en Lochem streven we ernaar om met de hulp van 10-12 gemotiveerde vrijwilligers per locatie 80 interviews af te nemen.
In Lochem zijn de trainingen voor nieuwe vrijwilligersgroepen al van start gegaan, en in Harderwijk beginnen de trainingen deze zomer. Ook in Deventer zijn we actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Elke nieuwe vrijwilliger krijgt een persoonlijke kennismaking met hoofdonderzoeker Chloe Beeris.
Met de feedback van de vrijwilligers uit de eerste co-onderzoeksfase hebben we onze training sessies voor de vrijwilligers die gaan interviewen verbeterd. Dit stelt ons in staat om ons team effectief te motiveren en samen te werken aan het doel van 240 interviews.
Publicaties
Terwijl 2024 voor een groot deel in het teken staat van dataverzameling, zetten we ook belangrijke stappen om onze bevindingen op te schrijven en te publiceren.
Naast co-onderzoek doen we kwalitatieve interviews met behulp van Interpretatieve Fenomenologische Analyse. Deze kwalitatieve methode levert aanvullende rijke data op, gericht op dezelfde onderzoeksvragen waaraan de vrijwilligers werken.
We zijn momenteel hard bezig met het schrijven van twee artikelen, waarvan elk een casestudy bevat. Het ene artikel focust meer inhoudelijk op de theorie van veerkracht, terwijl het andere meer methodologisch is en de opvallende zaken belicht bij het implementeren van deze methode in de praktijk.
Houd de komende maanden onze publicaties in de gaten!
Samenwerking
Het project draait op de samenwerking en de verbinding tussen alle betrokkenen.
Tot nu toe, vormen we een groeiende netwerk dat nu bestaat uit 64 interviewdeelnemers, 39 vrijwilligers, drie welzijnsorganisaties, drie gezondheidszorgorganisaties en een universiteit.
Dank aan alle interviewdeelnemers die hun verhalen met ons delen. Elke bijdrage is waardevol en draagt bij aan de voortgang van ons werk.
We zijn verder dankbaar voor alle vrijwilligers die tot nu toe hebben bijgedragen, met een speciale vermelding voor degenen die dit jaar beginnen met de interviews over veerkracht bij mantelzorg en ziekte.
Onze waardering gaat ook uit naar de partner zorg- en welzijnsorganisaties. Jullie steun is essentieel om de basis van ons project gezond en sterk te houden, wat ons helpt te blijven groeien
Dit zijn onze partners in het onderzoek
Dit onderzoek wordt mede
mogelijk gemaakt door:
Workshops en presentaties
Veerkracht, vaak gezien als oplossing voor diverse problemen, is een complex concept in zorg en welzijn. Ons onderzoek, dat participatieve actieonderzoeksmethoden gebruikt bij thema's als partner- of kinderverlies, brengt uitdagingen en inspiratie met zich mee. We focussen op het vormen van groepen, het structureren van werksessies en ethische kwesties.
We doen voortdurend nieuwe kennis op over veerkracht en participatieve actieonderzoek. We delen deze ervaringen graag in presentaties of workshops.
Geïnteresseerd? Neem contact op via
chloebeeris @ erwelzijn.nl.
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek van Chloe Beeris? Neem gerust contact met haar op. En volg haar op linkedin waar ze alle ontwikkelingen deelt.
Chloe Beeris
chloebeeris@erwelzijn.nl
Inschrijven nieuwsbericht
Laat je emailadres hier achter en ontvang de laatste inzichten uit dit onderzoek direct in je inbox!
We gebruiken je emailadres alleen maar om de nieuwsbrief te versturen. We houden uiteraard rekening met je privacy.