Nieuwsbericht
Onderzoek naar veerkracht en verlies
oktober 2024
scroll om verder te lezen
Ruim 110 interviews over veerkracht en verlies
Met 45 getrainde vrijwillige co-onderzoekers breiden we ons bereik verder uit in Deventer, Harderwijk en Lochem.
Meer dan 110 inwoners uit deze gemeentes hebben zich tot nu toe aangemeld voor een interview met de co-onderzoekers. De gesprekken gaan over veerkracht en verschillende vormen van verlies bij mensen van 18 jaar en ouder, zoals het overlijden van een dierbare, mantelzorg of ziekte.
De deelnemers ervaren de interviews als een waardevol moment van reflectie, wat hen meer inzicht geeft in hun eigen veerkracht. Ook voor de vrijwilligers is het een leerzame ervaring. Door al deze verhalen te horen, krijgen ze steeds meer inzicht in wat veerkracht in hun eigen leven betekent en hoe het beïnvloed kan worden.
Samen met onze partners in zorg en welzijn gaan we vol energie door. We blijven data verzamelen tot het voorjaar van 2025. Daarna zetten we de verzamelde data om in praktische inzichten en tools die laten zien wat veerkracht is, hoe het eruitziet, en hoe het in het dagelijks beïnvloed kan worden.
Mooie en unieke gesprekken met 110 inwoners: Een prachtig resultaat tot nu toe. Grote dank aan alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.
Op de foto zie je vrijwilligers in een werksessie, aan het voorbereiden op de interviews.
Lochem
In Lochem hebben alle vrijwilligers hun voorbereidingssessies voor de interviews afgerond. Het team bestaat uit 11 vrijwilligers die de interviews over veerkracht, mantelzorg & ziekte in Lochem uitvoeren. Voor sommige deelnemers is het extra fijn dat een paar vrijwilligers het lokale dialect spreken, vooral bij emotionele gesprekken.
Tijdens de voorbereiding werkten de vrijwilligers met het thema veerkracht en onderzochten ze wat dit voor henzelf en anderen betekent. Ze oefenden ook met luisteren, wat zeker niet makkelijk is! Het enthousiasme, vertrouwen en de nieuwsgierigheid in de groep sprongen er echt uit.
De vrijwilligers gebruikten een bosmetafoor om te verkennen wat hun samenwerking betekent, gebaseerd op kaarten van grafisch ontwerper Marielle Schuurman (link). Hieronder vind je de reflecties van een vrijwilliger die door deze metafoor werd geïnspireerd.
Er worden geen nieuwe vrijwilligers meer geworven in Lochem. De huidige vrijwilligers zullen de resterende interviews in Lochem uitvoeren. We wensen ze heel veel succes en kijken uit naar de resultaten in de komende maanden!
Reflecties van vrijwilliger over metafoor: bos als samenwerking
Ik zie voor mij een bos dat op het eerste oog dicht is, vol blad met vele tinten groen. Een eenheid van boomkruinen die in elkaar over lijken te gaan.
Wanneer ik dichterbij kom zijn er vele paden waar ik uit kan kiezen.
Ook de diversiteit van de bomen verrast mij. Ik zie oude bomen die gebukt lijken te gaan onder hun bladerdek. Maar ook frisse, jonge bomen die dapper uitreiken naar het dak van het bos. Flexibel mee bewegen met de wind!
Ook zie ik gebroken takken, dood hout en de jonge loten die zich naast een grote boom laten zien.
Onder de grond is een wijd verspreid wortelnetwerk. Verweven met elkaar alsof ze elkaar voeden, maar ook obstakels tegenkomen waardoor ze een andere weg moeten zoeken (zoals stenen, verdrinken in water of worden aangevreten door dieren).
Diepe wortels op zoek naar voeding, maar daardoor ook stevig verankerd. Ga sommige juist oppervlakkig en makkelijk loslaten bij harde wind. De wortels maken de aarde wat los zodat er ruimte is voor een rijk leven voor een ongelooflijk dierenrijk. Er wordt gezorgd voor elkaar.
Het is voorjaar en veel is in ontwikkeling. Het frisse groen laat zich uitbundig zien en alsof het wil zeggen “laat je maar zien”. Samen zijn we sterk en flexibel. Veerkrachtig met een open nieuwsgierigheid.
Het bos leeft samen, vanuit gelijkheid. Waarin iedere boom vanuit een autonome positie bijdraagt aan het systeem met respect voor elke soort!!
Harderwijk
Terwijl de vrijwilligers in Lochem al volop bezig zijn met interviews, blijven de vrijwilligers in Harderwijk niet ver achter. In Harderwijk heeft een groep van 13 vrijwilligers hun voorbereiding afgerond en zijn ze begonnen met het afnemen van de interviews over veerkracht in relatie tot mantelzorg en ziekte.
Deze vrijwilligers hebben dezelfde voorbereidingsactiviteiten doorgelopen als in Lochem, en net als daar viel ook in Harderwijk het enthousiasme en de inzet van de groep op. Ze zullen de resterende interviews in Harderwijk uitvoeren, aangezien de werving van nieuwe vrijwilligers voor dit project ook daar is afgerond.
Het werven van vrijwilligers in Harderwijk verliep erg soepel, omdat ze graag wilden bijdragen aan dit praktische en vaak als ‘betekenisvol’ omschreven project. Ze geloven dat het project, in samenwerking met zorg en welzijn, positieve veranderingen kan brengen in hun gemeente.
Dank aan alle vrijwillige co-onderzoekers voor hun inzet tot nu toe, en laten we hopen op veel aanmeldingen voor interviews in de komende maanden.
Reflecties foto opdracht door vrijwilligers in Harderwijk
Visser: Toont het belang van blijven doen wat je leuk vindt. Ook de onvoorwaardelijke liefde van dieren en het ontspannen in de natuur.
Sumoworstelaar met kind: Waarde van moed hebben, durven ervoor te gaan, zelfs als het onmogelijk lijkt.
Salon: Belang van een sociaal netwerk, om op terug te vallen. Je vangnet, je basis.
Jongen met friet: Element van speels zijn en genieten, spelen zonder je iets aan te trekken van iemand anders. Dit benadrukt veerkracht door het belang van speelsheid en plezier.
Dames op rij: Ze smeren zonnebrandcrème op elkaar, tonen het belang van verbinding en sociale aspecten van veerkracht, het belang van een netwerk.
Harten van steen: Omring jezelf met mensen van wie je houdt, dat is genoeg. Verbinding. Dit symboliseert veerkracht door het koesteren van liefdevolle relaties.
Boeddha-figuur: De waarde van innerlijke bronnen, de kracht, bewustwording hiervan. Dit benadrukt de veerkracht die komt van innerlijke kracht, zelfbewustzijn.
Zwevende dame in roze jurk en man: Het zoeken naar balans en het behouden ervan, in verbinding met elkaar. Dit benadrukt ook het belang van creatief en expressief zijn, zoals bij dansen! Het symboliseert veerkracht door het vinden van balans (in verbinding) en zelfexpressie.
Mensen die plastic zeil vasthouden in de regen: Toont gelijkheid, allemaal samen, gericht op één doel, belang van sociale aspecten van veerkracht. Samenwerking en solidariteit.
Deventer
De Deventer vrijwilligers, een groep van 13, zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor hun interviews. Net als in Lochem en Harderwijk is deze groep warm en nieuwsgierig naar wat veerkracht betekent en hoe het werkt. Tijdens het oefenen met luisteren delen deze vrijwilligers persoonlijke verhalen en ze tonen daarbij veel respect voor elkaar.
Omdat we volgend jaar de dataverzameling afronden, zijn deze voorbereidingssessies in Deventer de laatste voor dit project. We zijn er trots op, maar het voelt ook een beetje nostalgisch. In totaal hebben bijna 45 vrijwilligers uit de drie gemeentes deelgenomen aan 9 van deze sessies. Dit hield in ongeveer 30 uur actief samenwerken in groepen, met meerdere dagen van planning, voorbereiding en verbetering van onze werkwijze. Het voelt vreemd om deze fase af te sluiten, maar met deze groep in Deventer weten we dat het een mooie mijlpaal zal worden.
Veel succes aan de Deventer vrijwilligers met de laatste voorbereidingen! En ook een klein beetje succes aan onszelf bij het afsluiten van een prachtig hoofdstuk van dit project.
Samenwerking
Het project draait op de samenwerking en de verbinding tussen alle betrokkenen.
Tot nu toe, vormen we een groeiend netwerk dat nu bestaat uit ruim 110 interviewdeelnemers, 45 vrijwilligers, drie welzijnsorganisaties, drie zorgorganisaties en een universiteit.
Dank aan alle interviewdeelnemers die hun verhalen met ons delen. Elke bijdrage is waardevol en draagt bij aan de voortgang van ons werk.
We zijn verder dankbaar voor alle vrijwilligers die tot nu toe hebben bijgedragen, met een speciale vermelding voor degenen die dit jaar beginnen met de interviews over veerkracht bij mantelzorg en ziekte.
Onze waardering gaat ook uit naar de partner zorg- en welzijnsorganisaties. Jullie steun is essentieel om de basis van ons project gezond en sterk te houden, wat ons helpt te blijven groeien.
Dit onderzoek wordt mede
mogelijk gemaakt door:
Workshops en presentaties
Veerkracht, vaak gezien als oplossing voor diverse problemen, is een complex concept in zorg en welzijn. Ons onderzoek, dat participatieve actieonderzoeksmethoden gebruikt bij thema's als partner- of kinderverlies, brengt uitdagingen en inspiratie met zich mee. We focussen op het vormen van groepen, het structureren van werksessies en ethische kwesties.
We doen voortdurend nieuwe kennis op over veerkracht en participatieve actieonderzoek. We delen deze ervaringen graag in presentaties of workshops.
Geïnteresseerd? Neem contact op via
chloebeeris @ erwelzijn.nl.
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek van Chloe Beeris? Neem gerust contact met haar op. En volg haar op linkedin waar ze alle ontwikkelingen deelt.
Chloe Beeris
chloebeeris@erwelzijn.nl
Inschrijven nieuwsbericht
Laat je emailadres hier achter en ontvang de laatste inzichten uit dit onderzoek direct in je inbox!
We gebruiken je emailadres alleen maar om de nieuwsbrief te versturen. We houden uiteraard rekening met je privacy.