“Als je niet oplet, is er weinig ruimte om echt met elkaar te praten”

Door: Jolein de Rooij van Teksteiland
In opdracht van: Stichting Erwelzijn

Wanneer een werknemer privé moeilijke tijden beleeft door bijvoorbeeld een scheiding, het verlies van een dierbare of financiële zorgen, kunnen informele gesprekken op de werkvloer helpen om de juist ondersteuning te bieden. Stichting Innerwaard Integrale Kindcentra vroeg de preventiespecialisten van Erwelzijn hierover twee workshops te geven. “De workshops sterkten ons enorm onze preventieve aanpak nog verder te verstevigen”, zegt bestuurder Annemieke Miltenburg. “We zijn een platte organisatie met sterke verbindingen”, zegt bestuurder Annemieke Miltenburg van Innerwaard. “Collega’s weten vaak wel onderling wat er in iemands privéleven speelt.” Toch besloot Innerwaard deze lente de workshop ‘Nieuwsgierig naar de ander’ van Erwelzijn te volgen. Het doel van de workshop: leidinggevenden en teamleden over de drempel helpen om informeel het gesprek aan te gaan met collega’s die iets ingrijpends meemaken in hun privéleven.

Preventieve manier van werken
Miltenburg: “Zelfs als weet je dat je collega net gescheiden is, dan nog is het lastig een volledig beeld te krijgen. Niet alles is zichtbaar. Wanneer iemand bijvoorbeeld financiële zorgen heeft, dan zegt die persoon dat niet zo snel. Een life event kan bovendien op termijn vervolgproblemen veroorzaken, zoals eenzaamheid, psychische problemen, enzovoort. Zelfs al weet je dat al op theoretisch niveau, dan toch schrik je als je al die die vervolgeffecten op een rijtje ziet staan. Alleen al het theoretische deel van de workshops sterkte ons daarom enorm onze preventieve aanpak nog verder te verstevigen.”

De workshop werd zowel gevolgd door het directieteam als door twee basisscholen: de teams van IKC Joannes in Groessen en van IKC De Brug in Westervoort. “In het onderwijs ben je heel intensief met kinderen bezig”, zegt schooldirecteur Stefan de Jonge van De Brug. “Als je niet oplet, is er daardoor weinig ruimte om echt met elkaar te praten. En dat terwijl informele momenten zo belangrijk zijn. Niet alleen om stoom af te blazen en samen te lachen, maar ook om elkaar beter te leren kennen.”

Veerkracht versterken
Het verzuimcijfer is in het onderwijs over het algemeen hoog. Miltenburg: “We moedigen medewerkers daarom aan hun werk-privébalans goed te bewaken.” Maar hoe ondersteun je iemand die een life event heeft meegemaakt? In de workshop ‘Nieuwsgierig naar de ander’ krijgen deelnemers onder meer de vraag over welke hobby’s ze een workshop van een uur zouden kunnen geven. Bram Buiting van Erwelzijn: “Een life event is een aanslag op je veerkracht. Door deze oefening leren medewerkers hoe ze hun collega’s kunnen aanmoedigen die veerkracht weer te versterken, juist onder moeilijke omstandigheden.” De Jonge: “Als je weet wat iemands hobby of passie is, kun je daarop inhaken. Aan een collega die bijtankt door in het weekend te voetballen, kun je bijvoorbeeld vragen: ‘kom je er nog aan toe om zaterdag of zondag op het veld te staan?’” Een bijkomend effect is dat werknemers elkaar nog beter leren kennen. Zo kwamen onvermoede talenten aan het licht. Miltenburg: “Er bleek een collega te zijn die met kraaltjes kleine dierenbeeldjes in allerlei kleuren maakte, echt een precisiewerkje. Een andere zei dat hij wel een workshop zou kunnen geven over vliegeren. Het leuke is dat je iemand echt helemaal ziet opbloeien als hij of zij over zijn passie praat.”

“Het delen van persoonlijke ervaringen draagt bij aan onderling begrip en versterkt de verbinding binnen teams.”

Annemieke Miltenburg

Quail illustrations

Onderling begrip
In de workshop legden deelnemers daarnaast een levenslijn en spraken daarover in kleine groepjes. Miltenburg: “Ik had dat al wel eerder gedaan, maar het blijft bijzonder. Je hoort altijd dingen je nog niet wist, hoe goed je de ander ook denkt te kennen.” Rob Bisseling van Erwelzijn: “Gebeurtenissen in ons leven, of ze nu positief of negatief zijn, hebben invloed op wie we zijn en de manier waarop we op uitdagingen reageren.” De Jonge: “Je leert elkaar tijdens de workshop echt op een dieper niveau kennen. Zo hoorde ik van een medewerkster dat ze in het verleden veel strubbelingen met leidinggevenden had gehad. Dat heeft nog steeds een enorm effect gehad op de manier waarop ze nu reageert op leidinggevenden. Het gaf enorm veel inzicht om daarvan de achtergrond te leren kennen.” Miltenburg: “Wat ik altijd het meest interessant vind, is wat zo'n gebeurtenis met iemand heeft gedaan. Als je elkaar beter kent, snap je beter waar iemands reactie vandaan komt en krijg je daar meer begrip voor. Het delen van persoonlijke ervaringen draagt daarom bij aan onderling begrip en versterkt de verbinding binnen teams.”

Diepe gesprekken
Door de workshops gingen teamleden beter beseffen waarom informele gesprekken zo belangrijk zijn, zegt De Jonge. “Daarom hangt in onze pauzeruimte nu bijvoorbeeld een leuke-dingen-doe-kalender. “We hebben al een keer een lunch georganiseerd, waarvoor iedereen wat meenam. En binnenkort is er een vrijdagmiddagborrel. Die ideeën zijn allemaal uit het team zelf voortgekomen.” Ook heeft het team van De Brug tegenwoordig een ‘kletspot’ op de lunchtafel staan. “Je kunt uit die pot een kaart met een vraag halen. Een voorbeeld: ‘Wat is het mooiste dat je ooit cadeau hebt gekregen?’ Zo’n vraag helpt enorm om het informele gesprek te stimuleren.” Daarnaast vroegen verschillende teamleden of ze de workshop nog een keer mochten doen. “Ze hadden met een paar collega’s heel diepe gesprekken gehad en elkaar in relatief korte tijd beter leren kennen. Ze wilden diezelfde oefening daarom het liefst ook in andere groepssamenstellingen doen.”

Makkelijker maken om zorgen te delen
Miltenburg: “We houden al een tijdje geen beoordelings- en ontwikkelgesprekken meer. In plaats daarvan voeren we open gesprekken waarin we medewerkers vragen wat ze nodig hebben om hun vak goed uit te oefenen. Maar door de workshops overwegen we nu om in die gesprekken ook bewust te vragen naar ingrijpende levensgebeurtenissen en de effecten daarvan op iemands werk.” Ook de Jonge is door de workshops nog alerter geworden op het effect van ingrijpende levensgebeurtenissen. “Eén op de vier mensen is mantelzorger. Ik heb ze ook in mijn team. En als ik als leidinggevende nu weet dat iemand gaat scheiden, dan ben ik vervolgens toch iets alerter op problemen die daaruit kunnen voortvloeien.”


Trainingen

Erwelzijn helpt organisaties bij het voorkomen van verzuim en personeelsverloop. De training Team Connect is speciaal ontwikkeld om de informele relaties op de werkvloer te versterken en biedt leidinggevenden en coaches concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan.


Bekijk hier ons trainingsaanbod:


Boek:
Voorkom verzuim &
Het goede gesprek

Het tweedelige boek "Voorkom Verzuim: Handboek voor een Veerkrachtige Organisatie" & “Het goede gesprek: Inspirerende interviews met werknemers en leidinggevenden” is een praktische gids voor werkgevers en leidinggevenden die verzuim op de werkvloer willen verminderen en een gezondere, veerkrachtige werkomgeving willen creëren.

Het boek is geschreven door Bram Buiting, Rob Bisseling en Jolein de Rooij, onderzoekers en experts in het bouwen aan veerkrachtige organisaties en het voorkomen van verzuim en personeelsverloop.


Bekijk hier het tweedelige boek “Voorkom verzuim” en “Het goede gesprek”.


Meer weten?

Benieuwd wat Erwelzijn voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op en één van onze experts op het gebied van Veerkracht en Teamdynamiek neemt contact met u op.


Previous
Previous

Ons verzuim kwam vooral door ingrijpende life events